A szervezet folyamatosan alkalmazkodik a változásokhoz. Az átalakuló környezet fontos részei a légkörben végbemenő változások - magyarán az időjárás. A biometeorológia a légköri változások emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja.

Vannak jól észlelhető meteorológiai változások, mint a szél, az eső, a hó. Azonban a szervezet alkalmazkodóképességét igénybe vevő légköri átalakulások nem minden esetben ilyen jól azonosíthatók - ezek a frontok.

A szervezet ilyenkor vérnyomáseséssel, nyugtalansággal, fáradtsággal, migrénnel/fejfájással reagál a légkörben zajló frontokra.

Melegfront

A stabil melegfrontban a légkör egészére jellemző a melegedés, a páratartalom fokozódása, a légnyomás esése, a pozitív statikus elektromos erőtér túlsúlya. A szervezet erre a vegetatív idegrendszeren belüli ún. paraszimpatikus tónusfokozódással válaszol.

Labilis melegfront alakul ki, ha a melegedés mellett a magasban megindul a lassú lehűlés, a páratartalom ingadozóvá válik, és a légnyomás tovább esik.

Hidegfront

Labilis hidegfront esetén a hőmérséklet az egész légrétegben csökken, a magasban gyakran erősebben, mint az alacsonyabb szinteken, a légnyomás emelkedik, az elektromos erőtér erős, ingadozó.

Ilyenkor újulnak ki a reumatikus panaszok, válnak aktívvá a gyomorfekélyek, fokozódnak a görcsös hasi panaszok, de gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak is. Több a szülés – és azon belül a koraszülés, valamint az asztmások is jobban fulladnak.

Kettős fronthatás

A Kárpát-medencében 🇭🇺, sajátságos földrajzi helyzete miatt, gyakoriak a kettős fronthatások: leggyakrabban a labilis melegfront és a labilis hidegfront fordul elő együtt. Tapasztalatok szerint ennek a két fronthatásnak van a legerőteljesebb hatása a vegetatív idegrendszerre. Ilyenkor egyéni érzékenység alapján, a két fronthatás jellemzői keveredve, illetve egymástól függetlenül is jelen lehetnek.