Az Illinois állambeli Chicago Fejfájáskutató Klinikájának munkatársainak kutatásai alapján - noha ezt már sokan sejtették - valóban hatékony lehet a kávé, a tea és a kólafogyasztás a fejfájás ellen, mivel a koffein segíthet annak elmulasztásában. Sőt, a kutatások szerint már néhány vény nélkül megvásárolható fejfájás-csillapító gyógyszer egyik alkotórészeként is többet tesz, mint hogy csak meggyorsítja a többi komponens felszívódását annak érdekében, hogy azok hamarabb enyhítsék a fejfájást.

A klinikán végzett vizsgálatban a kutatók tiszta koffeint adtak a fejfájásban szenvedőknek, ami meglehetősen hatékonynak bizonyult, mivel a kíséletben résztvevők 58%-a jelezte, hogy csökkent vagy elmúlt a fájdalma. Még jobb eredményt hozott az a módszer, amikor a normál fájdalomcsillapítókat koffeinnel kombinálták, a páciensek 70 százalékánál múlt el teljesen a fejfájás.

A koffein kapcsán természetesen nem szabad elfelejteni, hogy mindenkire máshogyan hat. Használata után ideiglenesen megemelkedik a vérnyomás, ezért néhány orvos azt javasolja a szívritmuszavarban vagy más, a szívbetegségben szenvedő pácienseinek, hogy kerüljék el a rendszeres használatát.

Forrás: Neurologyadvisor.com