Ha a nem megfelelő előkészítés és a nem helyes kivitelezés miatt a térdet újra és újra erős terhelés éri, az könnyen térdproblémához vezethet. Ebből a szempontból nemcsak a futás lehet veszélyes, a manapság nagyon népszerű plyometrikus erősítő edzésmódszerekkel is érdemes óvatosnak lenni. Ezek célja, hogy a lehető leggyorsabban alakítsák az izomerőt robbanékonysággá és gyorsasággá, ám nem megfelelő edzésfelépítés esetén többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Patellofemorális szindróma vagy futótérd

A patella- (térdkalács) ín könnyen túlterhelhetődhet a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A panaszokat a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése váltja ki, amely főként a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok és a nem jól felépített edzés következménye. Ezeken kívül a fizikai munkát végzők terhelése vagy egy sérülés is állhat a probléma hátterében. A kezdeti gyulladás idővel állandósulhat, ami a patella-ín eredési zónájának elváltozásához vezethet.

Mit tehetünk?

A futást, edzést hirtelen elkezdőknél vagy újrakezdőknél gyakran jelentkezik térdfájdalom néhány héten belül. Ennek oka legtöbbször éppen a nagy lendület, ami miatt az előkészítés, az izomerő fejlesztése, a bemelegítés és a megfelelően felépített edzésprogram nem szerepel az érintettek rutinjában, így ezek bevezetését mindenképpen ajánlott megfontolni. Továbbá a megfelelő cipő kiválasztását, a környéki izmok megerősítését és a pihenés fontosságát is meg kell tanulni. Ebben fontos segítség lehet az edző, egy mozgásterapeuta vagy egy gyógytornász.

Forrás: hazipatika.com